Tort Cappuccino

4.51 (154 ocen)

Tort na urodziny teściowej, przepis z książki Siostry Anastazji

Składniki:

  • BISZKOPT
    8 jajek
    8 łyżek wody
    1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1szkl.kawy cappuccino orzechowej lub waniliowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA DO PRZEŁOŻENIA TORTU
    3/4 l śmietany 30%
    1 śmietana ŚNIEŻKA
    1galaretka cytrynowa
    cukier puder do smaku
    spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem
    Dodawać żółtka wymieszane z wodą.
    Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać ,podzielić na dwie częśći i wylać na 2 formy.
    Piec w temp. 180-200stopni około 20-30min
    Po upieczeniu przekroić oba placki by były cztert.
  • 2. WYKONANIE MASY DO TORTU
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody
    Śmietanę Śnieżkę ubić dodając cukier i tężejącą galaretkę.
    Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu(według uznania).
    Szybko przekładać placki masą.
  • 3. Do dekoracji użyłam "krem do tortów'' śmietankowy zabarwiony na zielono barwnikiem spożywczym.
    Róże i listki wykonane z lukru plastycznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować