Tort cappuccino

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na tort z okazji moich 30-stych urodzin:) starość mnie dopadła hihi:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    ¾ szklanki cukru
    6 jajek

    Masa cappuccino:

    660 ml śmietany 30%
    220 g białej czekolady
    50 g cappuccino orzechowego
    3 śmietan-fix

    Nasączenie:

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    1,5 szklanki wrzątku

    Dekoracja:

    30 g płatków białej czekolady
    30 g płatków ciemnej czekolady
    2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Cappuccino

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do ubitych białek dodać żółtka 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wody.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie. Zostawić na noc.
  • połaczyć czekoladę cappuccino i śmietanę 2. Masa:
    Białą czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany, wymieszać. Wsypać cappuccino i ponownie wymieszać.
  • podgrzewać do gładkiej masy 3. Postawić na ogień i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa ( nie doprowadzić do wrzenia). Ostudzić ( przykryć folią) i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 4. Kolejnego dnia wyjąć w lodówki i wstępnie ubić. Następnie dodawać po 1 zagęstniku i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
  • 5. Nasączenie:
    Z przygotowanych składników zaparzyć kawę i ostudzić ją zupełnie ( można dodać alkohol jeśli tortu nie będą jadły dzieci).
  • biszkopt nasączyć 6. Wykonanie:
    Biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na paterę położyć pierwszy i zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć. Położyć ostatni krążek, nasączyć go i posmarować 2 łyżkami kremu( resztę odłożyć na dekorację i boki tortu). Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie tort uwolnić z obręczy i posmarować boki tortu a na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki ( na około 1/3 powierzchni).
  • 7. Dekoracja:
    Płatki z białej i ciemnej czekolady przełożyć do woreczka i kilka razy rozwałkować aby były mniejsze. Wymieszane płatki posypać na wierzchu tortu. Boki obsypać kawą i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować