REKLAMA

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

wyświetlono: 534 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem malinowym, malinami i galaretką. Ten tort zrobiłam na naszą 22 rocznicę ślubu.

opublikowany: 07.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt pierwszy
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt drugi
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem malinowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń malinowy
    2 łyżki mąki pszennej
    250 gram margaryny

    Dodatkowo
    1 galaretka malinowa
    500 gram malin
    1 czekolada mleczna
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dajemy mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie mieszamy, dajemy na tortownicę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
    Jak biszkopt wystygnie, to przekrawamy go na pół.
  • 2. Biszkopt drugi:
    Białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy i dajemy na formę do pieczenia 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.

    Krem malinowy:
    Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim budyń i mąkę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na kipiące mleko wlewamy budyń , chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Galaretkę malinową rozpuszczamy, jak przestygnie to wsypujemy do niej maliny.
  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 3. Przekładamy:
    Blat przekrojonego biszkoptu dajemy na spód, na nim rozsmarowujemy troszeczkę kremu malinowego, wykładamy tężejącą galaretkę z malinami, dajemy biszkopt na 4 jajkach, wykładamy pozostały krem malinowy i przekładamy drugim blatem przekrojonego biszkoptu.
    Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią tort, dekorujemy wedle uznania.
  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 4. Tort wstawiamy do lodówki, tak wygląda po przekrojeniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smaki-katriny 18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)

ciasto z kremem, galaretką i malinami

rewelacyjne ciasto,na delikatnym biszkopcie z kremową masą i malinami. polecam jest rewelacyjne

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 01.08.2015 | wyświetlono: 9126 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE