Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem malinowym, malinami i galaretką. Ten tort zrobiłam na naszą 22 rocznicę ślubu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt pierwszy
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt drugi
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem malinowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń malinowy
    2 łyżki mąki pszennej
    250 gram margaryny

    Dodatkowo
    1 galaretka malinowa
    500 gram malin
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Galaretki

Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dajemy mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie mieszamy, dajemy na tortownicę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
    Jak biszkopt wystygnie, to przekrawamy go na pół.
  • 2. Biszkopt drugi:
    Białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy i dajemy na formę do pieczenia 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.

    Krem malinowy:
    Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim budyń i mąkę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na kipiące mleko wlewamy budyń , chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Galaretkę malinową rozpuszczamy, jak przestygnie to wsypujemy do niej maliny.
  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 3. Przekładamy:
    Blat przekrojonego biszkoptu dajemy na spód, na nim rozsmarowujemy troszeczkę kremu malinowego, wykładamy tężejącą galaretkę z malinami, dajemy biszkopt na 4 jajkach, wykładamy pozostały krem malinowy i przekładamy drugim blatem przekrojonego biszkoptu.
    Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią tort, dekorujemy wedle uznania.
  • Tort biszkoptowy z kremem malinami i galaretką 4. Tort wstawiamy do lodówki, tak wygląda po przekrojeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny Krem malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować