REKLAMA

Tort bezowy

wyświetlono: 6830 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Znika w kilka chwil

opublikowany: 29.07.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    5 białek z jaj kurzych(ok.160ml)
    1 szklanka drobnego cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki octu jabłkowego
    Krem:
    200g śmietany kremówki
    250g serka mascarpone
    Ponadto:
    Sezonowe owoce najlepiej lekko kwaśne
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.Ubijamy mikserem białka na najwyższych obrotach tak aby białka po odwróceniu miski nie wypadły.Po ubiciu dodajemy w bardzo małych porcjach cukier ubijając dalej.Jak cukier się rozpuści wykańczamy mikser i dodajemy mąkę i ocet delikatnie mieszając.
  • 2. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę .Formując okrąg z wgłębieniem w środku.Wkladamy do piekarnika i pieczemy 1h i 20 min.Po tym czasie nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy do wystudzenia.(Bezę najlepiej piec wieczorem,a rano jest gotowa do dalszej obróbki)
  • 4. Śmietanę kremówkę (prosto z lodówki)ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone i na najwyższych obrotach miksera wkręcamy go w śmietanę. Tak przygotowany krem wykładamy na bezę wyrównując łyżka.
  • 5. Na krem wykładamy owoce np.jagody ,kiwi,winogron i tp.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Julia123&

Tort Bezowy

Najlepszy tort jaki w życiu udało mi się zrobić. Wyglądał smakowicie a smakował jeszcze lepiej.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 24.08.2020 | wyświetlono: 122 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: MANIUSIA92 39153049_1855101504568021_6561126396536553472_o (1)

Tort Bezowy Rafaello

Ten deser zaskoczy wszystkich. Kiedy spróbujesz raz zostanie w twoich kubkach smakowych już na zawsze :)

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 15.02.2020 | wyświetlono: 745 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE