Tort rafaello

  • wyświetlono: 1240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepyszny, puszysty , wilgotny tort na każdą okazję.

  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę:
400 ml śmietany kremówki 36%
mleko kokosowe w puszce (schłodzone przez 24H- dodać tylko tą twardą masę która się tam znajduje)
200 g białej czekolady,
500 g serka mascarpone
150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100g płatków migdałowych
50 g wiórek kokosowych
słoiczek powideł śliwkowych
praliny Rafaello,
Kinder niespodzianka
kilka michałków
kawałki czekolady
Poncz:
0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 łyżki spirytusu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort rafaello

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pamiętając aby wyłożyć wyłącznie dno tortownicy oraz aby nie smarować boków tortownicy.
    Białka ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą mąkę , delikatnie mieszając masę szpatułką do połączenia się składników. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i w formie upuszczamy biszkopt z wysokości 50 cm. Studzimy ciasto w temperaturze pokojowej.
  • 2. Masa:
    Masę należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Śmietanę kremówkę oraz stała część mleczka kokosowego należy zagotować w garnuszku, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i studzimy. Wystudzoną masę przykrywamy i chowamy do lodówki na 12 godzin.
    Następnego dnia ubijamy schłodzoną masę oraz serek mascarpone do uzyskania puszystej, gęstej masy. Odkładamy na talerzyk 7 łyżek masy a do reszty dodajemy kokos.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, a każdy z blatów nasączamy przygotowanym ponczem.
  • 4. Przekładanie tortu:
    Pierwszy blat tortu- smarujemy połową słoiczka powideł- połowa masy kokosowej- drugi blat tortu- druga połowa powideł śliwkowych- druga część masy- trzeci blat.
  • 5. Dekoracja:
    Tort wykańczamy odłożona masą z talerzyka. Boki tortu dekorujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, natomiast wierzch tortu wykańczamy kokosem.
    Pralinami, czekoladą, michałkami oraz Kinder niespodzianką dekorujemy wierzch tortu.
    Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello - lekkie kokosy i biała czekolada

Dodane przez: MarzenaM

Rafaello

Jeśli lubicie kokosowe bounty i...

Dodane przez: male_kulinaria

Rafaello

To trzeba spróbować, nie ma jak...

RAFAELLO

Dodane przez: bozus31

RAFAELLO

RAJ DLA PODNIEBIENIA

Niebo w gębie:)

Dodane przez: hugolinka2

RafaeLLo

Pyszne, łatwe w przygotowaniu,...

Rafaello

Dodane przez: aliss06

Rafaello

Wszystkim dobrze znane praliny...

Rafaello

Dodane przez: Megg

Rafaello

Polecam wspaniałe kokosowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE