Tort rafaello

4.49 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny, puszysty , wilgotny tort na każdą okazję.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
    Składniki na masę:
    400 ml śmietany kremówki 36%
    mleko kokosowe w puszce (schłodzone przez 24H- dodać tylko tą twardą masę która się tam znajduje)
    200 g białej czekolady,
    500 g serka mascarpone
    150 g wiórków kokosowych
    Dodatkowo:
    100g płatków migdałowych
    50 g wiórek kokosowych
    słoiczek powideł śliwkowych
    praliny Rafaello,
    Kinder niespodzianka
    kilka michałków
    kawałki czekolady
    Poncz:
    0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody
    2 łyżki spirytusu
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pamiętając aby wyłożyć wyłącznie dno tortownicy oraz aby nie smarować boków tortownicy.
    Białka ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą mąkę , delikatnie mieszając masę szpatułką do połączenia się składników. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i w formie upuszczamy biszkopt z wysokości 50 cm. Studzimy ciasto w temperaturze pokojowej.
  • 2. Masa:
    Masę należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Śmietanę kremówkę oraz stała część mleczka kokosowego należy zagotować w garnuszku, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i studzimy. Wystudzoną masę przykrywamy i chowamy do lodówki na 12 godzin.
    Następnego dnia ubijamy schłodzoną masę oraz serek mascarpone do uzyskania puszystej, gęstej masy. Odkładamy na talerzyk 7 łyżek masy a do reszty dodajemy kokos.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, a każdy z blatów nasączamy przygotowanym ponczem.
  • 4. Przekładanie tortu:
    Pierwszy blat tortu- smarujemy połową słoiczka powideł- połowa masy kokosowej- drugi blat tortu- druga połowa powideł śliwkowych- druga część masy- trzeci blat.
  • 5. Dekoracja:
    Tort wykańczamy odłożona masą z talerzyka. Boki tortu dekorujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, natomiast wierzch tortu wykańczamy kokosem.
    Pralinami, czekoladą, michałkami oraz Kinder niespodzianką dekorujemy wierzch tortu.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować