1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka i nadal miksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać je do piany. Przelać masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) Piec w 170st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
2.Krem bananowy: 150 ml. soku zagotować z cukrem. W pozostałym rozpuścić budyń, wlać do gotującego się soku i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania puszystego kremu.
3.Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać posiekaną czekoladę i wmieszać do masy.
4.Kolejność: Na I nasączony wodą z sokiem blat biszkoptu wysmarować trochę masy kajmakowej. Na kajmak wyłożyć krem bananowy, przykryć nasączonym II biszkoptem. Wysmarować go resztą masy kajmakowej, a następnie poukładać pokrojonego w plastry banana. Na plastry wyłożyć masę ½ masy śmietankowej i przykryć III biszkoptem. Górę i boki tortu wysmarować masą śmietankową. Górę udekorować bitą śmietaną oraz płatkami czekoladowymi i bananami (banany polać tężejącą galaretką, aby nie ciemniały). Boki obsypać startą czekoladą. Tort schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze