Tort bananowy

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Połączenie bananów, biszkoptu, bitej śmietany i masy kajmakowej jest obłędne! Musicie wypróbować. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ¼ szkl. mąki ziemniaczanej

    Krem budyniowy:
    1 budyń śmietankowy
    250 ml. soku bananowego
    2 łyżki cukru
    130 g. masła

    Poncz:
    ½ szkl. wody z sokiem z cytryny

    Masa śmietankowa:
    250 ml. śmietany 36%
    ½ śmietan – fixu
    1 łyżka cukru pudru
    70 g. posiekanej białej czekolady

    Dodatkowo:
    250 ml. śmietanki 36%
    ½ śmietan – fixu
    1 łyżka cukru pudru
    2 duże banany
    ½ puszki masy kajmakowej
    płatki czekoladowe
    1 mleczna czekolada, starta
    trochę tężejącej galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka i nadal miksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać je do piany. Przelać masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) Piec w 170st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
  • 2. Krem bananowy: 150 ml. soku zagotować z cukrem. W pozostałym rozpuścić budyń, wlać do gotującego się soku i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać posiekaną czekoladę i wmieszać do masy.
  • 4. Kolejność: Na I nasączony wodą z sokiem blat biszkoptu wysmarować trochę masy kajmakowej. Na kajmak wyłożyć krem bananowy, przykryć nasączonym II biszkoptem. Wysmarować go resztą masy kajmakowej, a następnie poukładać pokrojonego w plastry banana. Na plastry wyłożyć masę ½ masy śmietankowej i przykryć III biszkoptem. Górę i boki tortu wysmarować masą śmietankową. Górę udekorować bitą śmietaną oraz płatkami czekoladowymi i bananami (banany polać tężejącą galaretką, aby nie ciemniały). Boki obsypać startą czekoladą. Tort schłodzić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować