1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać obie mąki, kakao, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika . Piec w tem. 180 stopni.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2.Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3.Banany obrać, rozgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny, wymieszać., dodać do masy z żółtek. Następnie żelatynę lekko podgrzać , dodać do masy. Kiedy masa bananowa zacznie tężeć wymieszać ją z bitą śmietaną i ubitymi białkami.
4.Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą przegotowaną z cytryną, dolną warstwę posmarować masą, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Torcik wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową i udekorować bitą śmietaną i kawałkami banana. Kawałki banana także skropić cytryną.
Komentarze