Tort bananowy czar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składniku przygotować biszkopt i piec w tortownicy o średnicy 25 cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Żelatynę namoczyć w mleku, a następni rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze startą czekoladą i wystudzoną żelatyną.
Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny, posmarować niewielka ilością kremu i ułożyć przekrojone na pół banany. Skropić sokiem z cytryny, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim krążkiem biszkopta. Nasączyć.
Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Komentarze