Tort bananowy czar

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z dekoracją cukrową i masą śmietanową z bananami

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    2 szklanki śmietany 30%
    1/3 tabliczki czekolady mlecznej
    1 łyżka żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    dodatkowo:
    1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + łyżka soku z cytryny
    4 banany
    1 szklanka mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny
    2 opakowania rurek waflowych z kremem
    kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort bananowy czar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składniku przygotować biszkopt i piec w tortownicy o średnicy 25 cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.

    Żelatynę namoczyć w mleku, a następni rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze startą czekoladą i wystudzoną żelatyną.

    Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny, posmarować niewielka ilością kremu i ułożyć przekrojone na pół banany. Skropić sokiem z cytryny, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim krążkiem biszkopta. Nasączyć.

    Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować