Tort Auto na drodze

4.5 (170 ocen)

Bardzo lubię nowe wyzwania z tortami w stylu angielskim

Składniki:

  • 3 biszkopty Każdy z 4 jaj
    2 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    2 śnieżki + mleko
    2 dowolne galaretki
    2 słoiczki różnego dżemu
    woda smakowa do skrapiania biszkoptów

    Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
    1 budyń waniliowy
    około 0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny

    masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort auto na drodze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • produkty na biszkopt 1. 1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
  • biszkopt 2. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • biszkopt 3. piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj jeszcze 2 biszkopty.
  • biszkopt 4. Ostudzony biszkopt skrop wodą smakową i posmaruj dżemem.
  • pianka 5. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
  • biszkopt dżem i pianka 6. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt z dżemem i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
  • biszkopt 7. Przykryj drugim biszkoptem, skrop go wodą smakową i przełóż kolejnym dżemem.
  • pianka 8. Następnie dodaj ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
  • śnieżki 9. Śnieżkę ubij w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu.
  • galaretka 10. Każdą galaretkę rozpuść w jednej szklance gorącej wody. Ostudź. Galaretkę przygotuj już wcześniej, aby przestygła.
  • biszkopt 11. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt z dżemem i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
  • biszkopty 12. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 13. Potrzebna będzie masa cukrowa 1,5kg. jeśli nie posiadasz gotowej masy możesz przygotować według podanego przepisu. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • masa cukrowa 14. 1 kg masy zabarw na zielono.
  • masa cukrowa 15. Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
  • masa cukrowa 16. Do pozostałej zielonej masy po odkrojeniu nadmiaru z boków dodaj żółtego barwnika aby mieć inny odcień zieleni aby zrobić ozdobny rant na dole tortu.
  • MASA CUKROWA 17. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
  • MASA CUKROWA 18. dekoracja
  • masa cukrowa 19. z pozostałej masy wykonaj dowolne dekoracje barwiąc masę na dowolne kolory.
  • krem 20. Budyń: Odlej pół szklanki mleka i wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i dodaj mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
    Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować