Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
1 budyń waniliowy
około 0,5 l mleka
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny
masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
kilka kropel olejku migdałowego
barwniki spożywcze
Tort auto na drodze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
2.Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut. tak przygotuj jeszcze 2 biszkopty.
4.Ostudzony biszkopt skrop wodą smakową i posmaruj dżemem.
5.Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
6.Delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt z dżemem i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
7.Przykryj drugim biszkoptem, skrop go wodą smakową i przełóż kolejnym dżemem.
8.Następnie dodaj ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
9.Śnieżkę ubij w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu.
10.Każdą galaretkę rozpuść w jednej szklance gorącej wody. Ostudź. Galaretkę przygotuj już wcześniej, aby przestygła.
11.Delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt z dżemem i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
12.Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
13.Potrzebna będzie masa cukrowa 1,5kg. jeśli nie posiadasz gotowej masy możesz przygotować według podanego przepisu. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
14.1 kg masy zabarw na zielono.
15.Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
16.Do pozostałej zielonej masy po odkrojeniu nadmiaru z boków dodaj żółtego barwnika aby mieć inny odcień zieleni aby zrobić ozdobny rant na dole tortu.
17.Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
18.dekoracja
19.z pozostałej masy wykonaj dowolne dekoracje barwiąc masę na dowolne kolory.
20.Budyń: Odlej pół szklanki mleka i wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i dodaj mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
Porady
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.
Komentarze