Tort auto wywrotka

4.49 (196 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten tort miałam przyjemność zrobić dla kierowcy wywrotki, który przewozi różne załadunki piachu, kamieni, żwiru. Zaskoczenie ogromne , a jaka radość - bezcenne :)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Dwa biszkopty każdy z 4 jajek (wymiar blachy 22cm/33cm)
    przepis na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru


    Krem np. karpatkowy na budyniu
    0,5 l mleka
    250 gram margaryny Kasia

    Krem maślany:
    200g masła 82%
    1 małe jajko
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    do przełożenia owoce :
    truskawki

    masa cukrowa
    1 kg gotowej białej masy cukrowej
    barwnik spożywczy:
    niebieski, granatowy i czarny.

    lekkie groszki lub chrupki , które będą tworzyć np. żwir, kamienie. ok 350 gram
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Tort auto wywrotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem budyniowy 1. Krem budyniowy: Odlej 3/4 szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj . Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach.
  • złożenie tortu 2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około25-30 minut.
    Każdy biszkopt przecinamy pionowo przez środek. z jednego biszkoptu musimy wyciąć środek o kształcie prostokąta (będzie to nasza naczepa).
    Biszkopt przekładamy kremem i truskawkami tworząc duży prostokąt. Na samą górę dajemy biszkopt z wyciętym okienkiem.
  • złożenie tortu 3. Prostokąt, który został z okienka biszkoptu dajemy na przód auta jako element kabiny. Następnie przecinamy lekko biszkopt między kabiną a naczepą aby powstała szpara oddzielająca kabinę od naczepy.
  • złożenie tortu 4. Ścinamy lekko ze skosu przód tortu aby kabina tworzyła skos jako szyba.Tak złożony tort posmaruj dookoła masą maślaną tak aby zakrył cały biszkopt. Wstaw do lodówki na minimum godzinę aby tort się dobrze schłodził przed nałożeniem masy cukrowej.
  • krem maślany 5. Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek -ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną i sok z cytryny.
  • masa cukrowa 6. Aby uzyskać kolor mocny granat użyj barwnika spożywczego w kolorze niebieskim i czarnym. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, rozwałkuj mase cukrową.
  • złożenie tortu 7. Rozwałkowaną masę cukrową przenieś na tort. Dokładnie dociśnij do brzegu i wyrównaj nierówności dłonią dociskając masę co kremu.
  • złożenie tortu 8. Białą masą cukrową rozkawałkuj i obłóż nasz przód samochodu. Dokładnie wyrównaj brzegi, aby nie było powietrza pod masą cukrową. po obłożeniu naszego tortu rozwałkuj czarną masę cukrową i wytnij cienkie paski, które przykleisz na sam dół dookoła tortu, aby zakryć odcięty nadmiar masy. Również zakrywamy paskiem masy łączenie między kabiną a wywrotką.
  • złożenie tortu 9. Na koniec ozdabiamy nasz samochód elementami z masy cukrowej takimi jak koła, szyba, lusterka, światła itp.
  • złożenie tortu 10. Na samą góra naszej wywrotki wysyp lekkie groszki lub chrupki , które będą tworzyć np. żwir, kamienie.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować