Tort Auto

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla najmłodszych, cieszy oko;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka octu

    Do przekładania:

    puszka masy krówkowej
    Do nasączania:
    przegotowana woda
    sok z cytryny
    cukier puder

    Zważając, iż tort jest dla dzieci do nasączania nie dodaję alkoholu. Proporcje wg gustu.

    Masa do dekoracji:

    masło roślinne 500 g
    2 szklanki cukru pudru
    sok z 2 cytryny
    śmietana 18% 500 g

    Dodatkowo barwniki spożywcze (niebieski i brąz)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort auto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jaja oddzielamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy olej i ocet. Biszkopt wylewamy do wysmarowanej i osypanej tortownicy (25 cm) wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w tem. 180* do suchego patyczka.

    Dla zimnego biszkoptu odcinamy boki, posłużą nam jako dach auta. Podstawę czyli podwozie przekrajamy na pół, nasączamy syropem, smarujemy kajmakiem i przykładamy drugim plackiem który również nasączamy. Z obciętych boków formujemy dach. Co niepotrzebne ucinamy. Dach przekrajamy wzdłuż powstałe 4 części nasączamy i przekładamy kajmakiem, sklejamy do siebie i mocujemy za pomocą kajmaku do naszego podwozia.

    Miękkie masło ucieramy na puch, ciągle mieszając dodajemy cukier puder, kolejno sok z cytryn i na końcu śmietanę w tem. pokojowej.

    Białą masą smarujemy cieką warstwą nasz samochód. Teraz musimy podzielić masę, większą część mieszamy z barwnikiem niebieskim, kilka łyżek z brązowym i zostawimy troszkę masy białej na szyby w aucie.

    Dekoratorem nadajemy wygląd naszemu samochodzikowi.

    Tort jest mały dlatego środek przełożyłam tylko słodkim kajmakiem dla równości krem na wierzchu jest lekko kwaśny. Nie proponuję w środek pchać też masy bo będzie mdłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować