Tort "auta" dla leosia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
2.Masa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce niebieskiego budyniu.
Napis: marcepan wymieszać z odrobiną barwnika, wyciąć literki.
3.Krążki biszkopta nasączyć ponczem, 2 z nich posmarować dżemem i posypać jagodami. Krążki przełożyć masą, zaciskając obręczą do tortów aby masy nie wypłynęły. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz.
4.Kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan foxem. Posmarować cały tort. Na środku ułożyć obrazek z opłatka, napis a boki posypać posypką. Schłodzić.
Komentarze