Tort

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort - mogło by się wydawać, że wymaga wiele czasu i wysiłku, ale nie musi tak być. Wczoraj przygotowałam niemal ekspresowy torcik z ulubionym kremem mojego taty. Zrobienie ciasta nie zajęło mi nawet 2 godzin. A jeśli zamiast 2 biszkoptów zrobimy jeden , to tort będzie jeszcze szybszy..

AnetaK
  • 120min

Składniki

Biszkopt jasny:
4 białka
4 żółtka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny
4 białka
4 żółtka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

1 kostka margaryny (lub 1 1/4 kostki masła)
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao

Poncz
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżki wódki - opcjonalnie

Sposób przygotowania przepisu:

Tort

  • 1. 1) Zaczynamy od przygotowania foremek - 2 tortownice o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenie (tylko spód). Piekarnik ustawiamy na 160-170 stopni.
  • 2. 2) Robimy jasny biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Miksując dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 3. 3) W tym czasie przygotowujemy ciemny biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Miksując dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 4. 4) Gdy piecze się drugi biszkopt mleko gotujemy z cukrami na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do większego naczynia z zimną wodą.
  • 5. 5) Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy (ciągle ucierając) wystudzone mleko oraz kakao.
  • 6. 6) Wystudzone biszkopty kroimy na pół. Składniki pączku mieszamy i lekko nasączamy nim biszkopty.
    Smarujemy masa biszkopty i wierzch tortu. Przed podaniem można schłodzić.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycietorturodziny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

Tort potrójnie czekoladowy

Dodane przez: Didle123

Tort

Potrójnie czekoladowa słodycz.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE