• 2 godz.

Tort - mogło by się wydawać, że wymaga wiele czasu i wysiłku, ale nie musi tak być. Wczoraj przygotowałam niemal ekspresowy torcik z ulubionym kremem mojego taty. Zrobienie ciasta nie zajęło mi nawet 2 godzin. A jeśli zamiast 2 biszkoptów zrobimy jeden , to tort będzie jeszcze szybszy..

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 białka
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    4 białka
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa

    1 kostka margaryny (lub 1 1/4 kostki masła)
    1 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao

    Poncz
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    2 łyżki wódki - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Zaczynamy od przygotowania foremek - 2 tortownice o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenie (tylko spód). Piekarnik ustawiamy na 160-170 stopni.
  • 2. 2) Robimy jasny biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Miksując dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 3. 3) W tym czasie przygotowujemy ciemny biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Miksując dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 4. 4) Gdy piecze się drugi biszkopt mleko gotujemy z cukrami na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do większego naczynia z zimną wodą.
  • 5. 5) Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy (ciągle ucierając) wystudzone mleko oraz kakao.
  • 6. 6) Wystudzone biszkopty kroimy na pół. Składniki pączku mieszamy i lekko nasączamy nim biszkopty.
    Smarujemy masa biszkopty i wierzch tortu. Przed podaniem można schłodzić.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort lalka Barbie

To może cię zainteresować