Sernik z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie słodkiego sernika z kwaśnymi owocami. Sezon na rabarbar w pełni, więc do dzieła.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Potrzebujemy
    Blaszka o wymiarach na dole 32x21cm, na górze 36x25cm
    opakowanie podłużnych biszkoptów - 200 g

    1 kg twarogu - zmieliłam raz w maszynce elektrycznej
    120 g masła - rozpuszczonego i przestudzonego
    1 szklankę mleka - 250 ml
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    2-3 łyżki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego domowego
    5 jajek - jeśli są duże, to 4

    1 kg rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bnhabt 1. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenie, na dnie ułożyłam biszkopty. Piekarnik ustawiłam na 170 st. C. Na dnie wstawiłam naczynie z gorącą wodą. Rabarbar umyłam i obrałam, pokroiłam na 1-cm kawałki.
  • 2. Proszek budyniowy wymieszałam z mlekiem. Jajka roztrzepałam. Do jajek dodałam mleko z budyniem, ser, rozpuszczone masło, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy. Wszystko wymieszałam mikserem krótko, tylko do połączenia składników.
  • image-1x5v25a 3. Masę serową wylałam do blaszki, na wierzchu ułożyłam rabarbar.
  • image-12ckq6e 4. Piekłam około 75 minut do zrumieniania, wystudziłam i posypałam cukrem pudrem.

Porady

Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować