Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Banalnie proste, a przy tym niezwykle smaczne. Ciasto jest kruchutkie, delikatne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    50g świeżych drożdży
    3 żółtka
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    250g masła
    marmolada - u mnie różana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy ze śmietaną. Masło siekamy z mąką, a następnie łączymy ze śmietaną z drożdżami oraz żółtkami. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny
  • image-1lqrye8 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy talerza lub pokrywki wycinamy koła, które następnie dzielimy na 6 części. Na każdą nakładamy porcję marmolady i zawijamy w rogalik.
  • 3. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza - aż będą rumiane. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować