Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.
Torciki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
2.Dodawaj po jednym żółtku. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut.
3.Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki.
4.Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (18 cm) lub dużej prostokątnej formy, jeżeli chcesz zrobić mini torciki. Jeżeli masz odpowiednie obręcze można od razu w nich piec mini-torty.
5.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 25 minut (w przypadku prostokątnej formy) lub około 30-35 minut, jeśli pieczesz w tortownicy.
6.Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
7.Przetnij ciasto na pół lub wykrój za pomocą cukierniczych okrągłe blaty (po dwa na jeden torcik).
8.Poncz: Zrób mocną kawę z wrzątku, kawy i cukru.
9.Po przestudzeniu dodaj likier.
10.Masa: Ubij bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru.
11.Połącz mascarpone z wanilią, żelatyną (jeżeli używasz) i likierem. Wymieszaj ser trzepaczką, ale krótko - tylko do połączenia się składników.
12.Za pomocą łyżki delikatnie połącz bitą śmietanę z serem.
13.Nasącz spód ciasta/torcików (bardzo delikatnie). Wyłóż na niego część masy. Na masę połóż ciasto i nasącz je już mocniej. Posmaruj wierzch ciasta resztką masy i posyp grubo kakao. Można udekorować świątecznymi ozdobami lub zrobić wzorki.
Komentarze