Torciki Tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA BISZKOPT KAWOWO-KAKAOWY::
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka: 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna (zmielona): 2 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    SKłADNIKI NA PONCZ::
    - wrzątek: 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna: 3 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - likier kawowy/amaretto (kieliszek): 2 łyżki
    SKłADNIKI NA MASę::
    - kakao (do oprószenia wierzchu): 4 łyżki
    - mascarpone: 300 gramów
    - kremówka: 200 mililitrów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - miąższ z laski wanilii: 1 sztuka
    - likier kawowy/amaretto (około): 2 łyżki
    - Żelatyna (przygotowanej według instrukcji na opakowaniu (opcjonalnie)): 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery Kawy

Torciki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
  • 2. Dodawaj po jednym żółtku. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut.
  • 3. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki.
  • 4. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (18 cm) lub dużej prostokątnej formy, jeżeli chcesz zrobić mini torciki. Jeżeli masz odpowiednie obręcze można od razu w nich piec mini-torty.
  • 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 25 minut (w przypadku prostokątnej formy) lub około 30-35 minut, jeśli pieczesz w tortownicy.
  • 6. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 7. Przetnij ciasto na pół lub wykrój za pomocą cukierniczych okrągłe blaty (po dwa na jeden torcik).
  • 8. Poncz: Zrób mocną kawę z wrzątku, kawy i cukru.
  • 9. Po przestudzeniu dodaj likier.
  • 10. Masa: Ubij bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru.
  • 11. Połącz mascarpone z wanilią, żelatyną (jeżeli używasz) i likierem. Wymieszaj ser trzepaczką, ale krótko - tylko do połączenia się składników.
  • 12. Za pomocą łyżki delikatnie połącz bitą śmietanę z serem.
  • wykonanie tiramisu 13. Nasącz spód ciasta/torcików (bardzo delikatnie). Wyłóż na niego część masy. Na masę połóż ciasto i nasącz je już mocniej. Posmaruj wierzch ciasta resztką masy i posyp grubo kakao. Można udekorować świątecznymi ozdobami lub zrobić wzorki.
  • 14. Schładzaj ciasto przez kilka godzin w lodówce.
  • 15. Podawaj schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa rozpuszczalna Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować