Domowy likier krówkowo-kawowy

4.46 (183 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Genialny babski likier zrobiony domowym sposobem, na bazie kajmaku, rozpuszczalnej kawy, wódki i mleka skondensowanego, nadaje się do wypicia od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest na drugi dzień po solidnym schłodzeniu. Ten kilkuskładnikowy smakuje świetnie i zachwyca podniebienia gości, słodki, gęsty, aromatyczny idealny na babskie pogaduchy. Z tej porcji wychodzi 750 ml likieru.
Polecam!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
    1 szklanka czystej wódki 40%
    ½ szklanki mleka skondensowanego 7,5 %
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki wrzącej wody
    1 torebka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Kajmak Alkohole Nalewki Likiery Kawy

Domowy likier krówkowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane podgrzewamy aby było lekko ciepłe-nie gotujemy, wsypujemy torebkę cukru waniliowego, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.


    Kawę rozpuszczalną zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
    Puszkę kajmaku przekładamy do rondelka, wlewamy ciepłą kawę mieszamy, stopniowo wlewamy porcjami wódkę cały czas mieszając.

    Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane z cukrem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji-gdyby nadal były lekkie grudki nierozpuszczonego kajmaku miksujemy delikatnie blenderem.

    Gotowy likier rozlewamy do butelki, schładzamy w chłodnym miejscu, ewentualnie wstawiamy do lodówki. W lodówce może stać do tygodnia, dłużej nie próbowałam bo szybko znika:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kawa Likier Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować