Torcik z "opłatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy krem. 1/2 szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, mieszamy je z proszkiem budyniowym. Ciągle mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce do budyniu i całość miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich mieszamy z przemielonymi orzechami włoskimi.
2.Oblaty układamy na małej tortownicy o średnicy niewiele większej od naszych oblatów. Warstwowo przekładamy- jeden oblat, następnie krem bez orzechów, następnie oblat- następnie krem z orzechami. Na jednej warstwie kremu bez orzechów wkładamy warstwę rodzynek i przykrywamy kolejnym oblatem. Na samym wierzchu kładziemy oblat bez smarowania go kremem.
3.Przygotowujemy polewę- śmietankę rozgrzewany na małym ogniu. Dodajemy do niej rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło- mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie pokrywamy polewą nasz opłatkowy torcik.
4.Na wierzchu układamy migdały oraz draże. (Pozostawiamy trochę migdałów na boki. Odstawiamy torcik do lodówki, Gdy polewa zastygnie zdejmujemy boki tortownicy i torcik ozdabiamy z boku migdałami.
Komentarze