TORCIK KOTEK

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Dla wielbicieli zwierzątek

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki maki tortowej
    2/3 szklanki gorzkiego kakao
    50g gorzkiej czekolady

    KREM BUDYNIOWY
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki proszku budyniowego ( 60g)
    5 żółtek
    500ml mleka
    180g masła

    PONCZ
    1 szklanka mocne,j zaparzonej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny

    LUKIER PLASTYCZNY
    Kupny:czarny, niebieski, biały, czerwony
    Lub można zrobić samemu, przepis na tej stronie
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Torcik kotek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Kakao wymieszać z mąką i posiekaną w kosteczkę czekoladą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Ubijać długo i starannie aby otrzymać puszysty biszkopt. Dodać kakao z mąka i czekoladą najlepiej w 3 partiach i krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o wymiarach 24 cm z wysmarowanym tylko spodem i piec około 35 min do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć go na 2 krążki i naponczować po pól szklanki ponczu.
  • 2. KREM BUDYNIOWY
    Do rondelka wsypać budyń i cukier. Dodać żółtka i wymieszać. Wlewać stopniowo mleko jednocześnie mieszać. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie budyń, mieszać energicznie żeby się nie przypalił. Ostudzić.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzony budyń, miksować aż masa będzie puszysta. Krem budyniowy podzielić na połowę jedną część zostawić( na obłożenie tortu) a druga połowę masy podzielić jeszcze na połowę.
  • 3. PRZEŁOŻENIE TORTU
    Dolny krążek posmarować 1/2 połowy kremu na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry banany jeden koło drugiego i smarujemy drugą połowa kremu. Przykładamy drugim krążkiem biszkopta. Pozostawiamy do schłodzenia.
  • 4. Tort układamy na złotym lub srebrnym podkładzie do tortów o wym 26cm . Z tortu wycinamy kształt tułowia kota zwiniętego w kłębek. Z odciętych resztek biszkoptu formujemy głowę czyli kulkę możemy dodać troszeczkę kremu przeznaczonego na obłożenie tortu aby lepiej nam się uformowała kulka przyczepiamy ją do tułowia wykałaczkami.
    Całość wraz z głową smarujemy dokładnie pozostałym kremem, zostawiamy do zastygnięcia.
  • 5. Tort obklejamy rozwałkowanym czarnym lukrem. Ogon i łapki tez ulepiłam z lukru, na koniec łapek i ogona przyklejamy biały lukier i rozciągamy go ku górze spłaszczonym patyczkiem, tak żeby powstały łatki, tak samo postępujemy z białymi łatkami na głowie.
  • 6. Kłębek wykonałam z kulki czerwonego lukru, którą obkleiłam sznureczkiem również zrobionym z lukru.
    Na końcu przyklejamy uszy oczy, nos i przymocowujemy druciki które robią za wąsy. Podkład dookoła udekorowałam, niebieskim lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować