PONCZ
1 szklanka mocne,j zaparzonej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny
LUKIER PLASTYCZNY
Kupny:czarny, niebieski, biały, czerwony
Lub można zrobić samemu, przepis na tej stronie
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
1.BISZKOPT
Kakao wymieszać z mąką i posiekaną w kosteczkę czekoladą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Ubijać długo i starannie aby otrzymać puszysty biszkopt. Dodać kakao z mąka i czekoladą najlepiej w 3 partiach i krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o wymiarach 24 cm z wysmarowanym tylko spodem i piec około 35 min do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć go na 2 krążki i naponczować po pól szklanki ponczu.
2.KREM BUDYNIOWY
Do rondelka wsypać budyń i cukier. Dodać żółtka i wymieszać. Wlewać stopniowo mleko jednocześnie mieszać. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie budyń, mieszać energicznie żeby się nie przypalił. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzony budyń, miksować aż masa będzie puszysta. Krem budyniowy podzielić na połowę jedną część zostawić( na obłożenie tortu) a druga połowę masy podzielić jeszcze na połowę.
3.PRZEŁOŻENIE TORTU
Dolny krążek posmarować 1/2 połowy kremu na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry banany jeden koło drugiego i smarujemy drugą połowa kremu. Przykładamy drugim krążkiem biszkopta. Pozostawiamy do schłodzenia.
4.Tort układamy na złotym lub srebrnym podkładzie do tortów o wym 26cm . Z tortu wycinamy kształt tułowia kota zwiniętego w kłębek. Z odciętych resztek biszkoptu formujemy głowę czyli kulkę możemy dodać troszeczkę kremu przeznaczonego na obłożenie tortu aby lepiej nam się uformowała kulka przyczepiamy ją do tułowia wykałaczkami.
Całość wraz z głową smarujemy dokładnie pozostałym kremem, zostawiamy do zastygnięcia.
5.Tort obklejamy rozwałkowanym czarnym lukrem. Ogon i łapki tez ulepiłam z lukru, na koniec łapek i ogona przyklejamy biały lukier i rozciągamy go ku górze spłaszczonym patyczkiem, tak żeby powstały łatki, tak samo postępujemy z białymi łatkami na głowie.
6.Kłębek wykonałam z kulki czerwonego lukru, którą obkleiłam sznureczkiem również zrobionym z lukru.
Na końcu przyklejamy uszy oczy, nos i przymocowujemy druciki które robią za wąsy. Podkład dookoła udekorowałam, niebieskim lukrem.
Komentarze