REKLAMA

Tort czekoladowo-orzechowy

wyświetlono: 1159 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Zamarzyło mi się połączenie czekolady z orzechami. Tak też wymyśliłam torcik na kakaowych półkruchych plackach, przekładany ganache i budyniowym kremem orzechowym. Wszystko polane jest pyszną domowa polewą czekoladową i udekorowane kremem.

opublikowany: 13.09.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:

    200g masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:

    3 żółtka
    250ml mleka
    80g cukru
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    3/4 łyżki maki ziemniaczanej
    120g zmielonych orzechów
    150g miękkiego masła

    Krem czekoladowy (ganache):

    100g mlecznej czekolady
    100g gorzkiej czekolady (70%)
    200g śmietanki kremówki (30%)

    Syrop do nasączenia:

    75g cukru
    75g wody
    2-3 łyżki whisky

    Polewa czekoladowa:

    70g mlecznej czekolady
    70g gorzkiej czekolady (70%)
    60g masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jako, że krem czekoladowy potrzebuje długiego czasu, aby stężał, zaczniemy właśnie od niego. Śmietankę kremówkę przełożyć do garnuszka i podgrzewać prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i otrzymamy gładką, jednolitą i błyszczącą masę. Krem należy pozostawić do wystudzenia i stężenia. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i kiedy nabierze temperatury pokojowej, wstawić do lodówki.
  • 2. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko wysmarować masłem. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
  • 3. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie mleko. Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręcznie. Podzielić na trzy części, każdą z nich owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 20 minut.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 5. W czasie, gdy ciasto się chłodzi można przygotować budyń na krem. W tym celu mleko przelać do garnuszka, odlewając 1/4 szklanki i podgrzewać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, którą rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Mleko doprowadzić do wrzenia i do gotującego przelać masę żółtkowa intensywnie mieszając. Cały czas mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego budyniu (czasem może potrwać to kilka minut). Gorącą masę nakryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Pierwszą część schłodzonego ciasta rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy i piec przez ok. 15 minut. Gotowe ciasto powinno być matowe. To samo powtórzyć z dwoma kolejnymi częściami. Chyba, że dysponujecie kilkoma tortownicami o tej samej średnicy, wtedy placki można upiec jednocześnie. Wystudzić.
  • 7. Teraz możemy dokończyć krem orzechowy. Masło ucierać, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Całość powinna być dobrze połączona.
    Zmielone orzechy uprażyć na suchej patelni i wystudzić, po czym dodać do kremu i dobrze wymieszać.
  • 8. Przygotować syrop. Wodę przelać do garnuszka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Na powierzchni cały czas powinny być widoczne bąbelki. Wystudzić. Dodać whisky i wymieszać.
  • 9. Do tortownicy przełożyć jeden upieczony placek, skropić go obficie syropem. Na placku rozsmarować równomiernie cały krem czekoladowy. Przykryć drugim plackiem, znów skropić obficie syropem. Na drugim placku rozsmarować krem orzechowy, pozostawiając część do dekoracji. Przykryć trzecim plackiem.
  • 10. Przygotować polewę. Obie czekolady i masło przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając, aż masa stanie się jednolita. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Wstawić do lodówki aż polewa stężeje, po czym udekorować pozostałym kremem orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ejszetka profilowe_1

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort, któremu trudno się oprzeć ;-) Smak orzechów włoskich doskonale łączy się z kremem czekoladowym.

kategoria: torty Desery opublikowany: 07.03.2016 | wyświetlono: 243 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: jusia22

Tort czekoladowo-orzechowy

Wspaniały na każdą okazję ;-)

kategoria: Desery opublikowany: 15.02.2013 | wyświetlono: 2252 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kociołek Iwony ki250x250x

Tort czekoladowo-orzechowy

Ten tort zawsze się udaje i wszystkim smakuje

kategoria: Desery opublikowany: 13.02.2013 | wyświetlono: 2179 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE