Torcik z malinami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
• Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blacie wycinamy równej wielkości kółka (można użyć do pomocy np. pokrywki od garnka albo talerza )
• .Wycięte kółka układamy na papier do pieczenia na wierzch kładziemy jeszcze jeden arkusz papieru, na ciasto kładziemy blaszkę do pieczenia wsypujemy do niej np. ryż, fasolę aby obciążyć i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 15minut dzięki temu że jest na nim obciążona blaszka ciasto tak bardzo nie wyroście i będzie cieniutkie i bardzo kruche.
• Ciasto po upieczeniu studzimy.
• Czekoladę siekamy, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
• Śmietanę przekładamy do miksera lekko ubijamy. Nie przerywając ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder wymieszany z fixami, rozpuszczoną białą czekoladę
• Gotowy krem przekładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką.
• Na dolną warstwę ciasta francuskiego wyciskamy porcję kremu na przemian z malinami
• Tak przygotowaną dolną warstwę zakrywamy drugim ciastem które dekorujemy kremem, wierzch posypujemy ziarenkami granatu i malinami, dekorujemy listkami mięty. Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.
Komentarze