Delikatny torcik na biszkoptach z owocami lata-jeżynami i borówką z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha!
30 min
Składniki:
Tortownica śr 24 cm
100 g okrągłych biszkoptów
400 ml śmietanki 30%
1 łyżka soku z cytryny
3 czubate łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
20 dag jeżyn
15 dag borówki
winogrona zielone
Torcik z jeżynami, borówką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie.
Między biszkopty kładziemy połówki winogrona.
2.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy na puszysto z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem, do masy wlewamy tężejącą galaretkę agrestową.
3.Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy łyżką
.Następnie posypujemy suchymi owocami, zalewamy całość tężejącą truskawkową galaretką.
Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.Podajemy.
Komentarze