Ciasto z jeżynami i galaretką

4.47 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Obłędne połączenie masy śmietanowej z musem jeżynowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    galaretka truskawkowa

    Masa jeżynowa:
    70 dag jeżyn
    szklanka cukru
    3 galaretki truskawkowe
    oraz
    2 galaretki truskawkowe
    2 szklanki jeżyn
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jeżynami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Jeżyny myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do jeżyn dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt i odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
  • 2. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.Masę śmietanową wykładamy na stężałą masę jeżynową, wykładamy pozostałe jeżyny i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Masa śmietanowa Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować