Torcik z białek

4.5 (197 ocen)

Przepis dostałam dawno temu od teściowej ale długo leżał nim go wypróbowałam. Ale teraz wiem że warto. Ciasto inne niż wszystkie.

Składniki:

  • 1 1/3 szkl. mąki
    12 białek
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    ¾ łyżeczki soli
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki tartej czekolady deserowej
    Do przełożenia:
    2 dowolne galaretki ( u mnie cytrynowe)
    ½ litra śmietanki 30%
    2 fixy do ubijania śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną piane z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodawaj makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj delikatnie łyżką. Na końcu startą czekolade, wymieszaj. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm przez 35 min w temp. 175 * C. Formy nie smarujemy, tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto studzimy i dzielimy na trzy części.
    Galaretki rozrabiamy w dwóch szklankach gorącej wody. Śmietanke ubijamy z dodatkiem fixu. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ze śmietanką. Masą przekładamy ciasto. Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Chłodzimy min. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować