Muffinki z białek

  • wyświetlono: 4621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jeśli ze świątecznych wypieków pozostały Wam białka, proponuję pyszne ich wykorzystanie. Delikatne, puszyste muffinki z suszoną żurawiną, polane białą czekoladą. Proste w wykonaniu, efektowne.

ja 1
  • 25min

Składniki

Porcja na ok. 18 sztuk:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju

suszona żurawina



Polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki z białek

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Wlać olej, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do papilotek na muffinki. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą z białej czekolady.
  • 2. Polewa:
    Na talerzyk wyłożyć połamaną na kostki białą czekoladę, wlać olej. Talerzyk położyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą, podgrzewać na małym palniku do jej rozpuszczenia, wymieszać, polać wierzch muffinek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakisuszona żurawinabiała czekoladamuffinkiciasto z białekwykorzystanie białekmuffinki z białekBoże Narozenie

Komentarze

Podobne przepisy

muffinki

Dodane przez: dorota57

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami...

Czekoladowe muffinki z fasoli

Dodane przez: Ivona2305

Czekoladowe muffinki z fasoli

Muffinki z fasolą, które musicie...

Muffinki truskawkowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Muffinki z nadzieniem truskawkowym

Pyszne, łatwe w przygotowaniu jogurtowe...

image-0fqturi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jogurtowe muffinki z jagodami

Latem robię je ze świeżymi owocami...

RYŻOWE MUFFINKI Z WARZYWAMI

Dodane przez: monikaT83

RYŻOWE MUFFINKI Z WARZYWAMI

Brak mięsa czy ryb w niczym nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE