Muffinki z białek

4.48 (172 ocen)

  • 25 min

Jeśli ze świątecznych wypieków pozostały Wam białka, proponuję pyszne ich wykorzystanie. Delikatne, puszyste muffinki z suszoną żurawiną, polane białą czekoladą. Proste w wykonaniu, efektowne.

  • 25 min

Składniki:

  • Porcja na ok. 18 sztuk:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki oleju

    suszona żurawina



    Polewa z białej czekolady:
    100 g białej czekolady
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Wlać olej, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do papilotek na muffinki. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą z białej czekolady.
  • 2. Polewa:
    Na talerzyk wyłożyć połamaną na kostki białą czekoladę, wlać olej. Talerzyk położyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą, podgrzewać na małym palniku do jej rozpuszczenia, wymieszać, polać wierzch muffinek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Suszona żurawina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować