TORCIK ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepszy spód tortowy ,który zawsze się udaje ;jest delikatny ,łatwo się kroi,długo zachowuje świeżość .W przepisie podaję proporcje na małą tortownicę .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na spód tortowy na małą tortownicę:

    4 jajka
    1 łyżka octu
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę śmietanową:
    330 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    truskawki ok 10 szt
    Dodatkowo :
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25xvvw9 1. Żółtka oddzielić od białek skropić łyżką octu,utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
    Białka ubić z 2/3 szklanki cukru pudru i połączyć z masą.Piec ok 30 min w 180 st. Upieczone wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.

    Masa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ;przestudzić.Truskawki lekko zmiksować. Śmietanę ubić ,pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.Podzielić masę na 2 części.Do jednej dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Szybko przełożyć biszkopt.Drugą częścią posmarować wierzch i boki tortu oraz napełnić szprycę do dekorowania ciast i dowolnie udekorować wierzch.Ułożyć truskawki.Schłodzić.

Porady

Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców sezonowych np. malin,jagód ,jeżyn,wiśni...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować