Torcik śmietanowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Torcik śmietanowo - truskawkowy, ja nazywam hiszpańskim, przepis wykorzystuję od dawna, gdyż przygotowuje się go łatwo i szybko.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - paczka okrągłych biszkoptów: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 30%: 600 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - galaretki truskawkowe: 3 opakowania
    - truskawki: 500 gramów
    - motylki cukrowe: 12 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik śmietanowo-truskawkowy 1. Na spodzie tortownicy układamy biszkopty na całej powierzchni. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubijamy całość jeszcze chwilę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, układamy znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek,
  • Torcik śmietanowo-truskawkowy 2. przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy. Na powierzchni układamy rant z biszkoptów, oraz robimy rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko dociskamy do powierzchni i wstawiamy do lodówki.
    Rozpuszczamy pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, studzimy, a gdy zaczyna lekko tężeć wylewamy na powierzchnię torcika. Dekorujemy cukrowymi motylkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować