Torcik bananowo- truskawkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjne połączenie bananów, truskawek z masą śmietanowa i galaretkami.
Smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniają wzajemnie.
To świetna propozycja na deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Ten torcik to pomysł moich córeczek, które były nim zachwycone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 26 cm)
    biszkopt:
    5 jajek,
    szczypta soli,
    5 łyżek cukru ( u mnie ksylitol)
    3 czubate łyżki mąki tortowej,
    2 czubate łyżka budyniu śmietankowego bez cukru ( lub waniliowego),
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    kilka kropel aromatu śmietankowego ( lub oleju),
    warstwa bananowa:
    4-5 bananów,
    galaretka cytrynowa,
    1 płaska łyżeczka żelatyny,
    500 ml gorącej wody,
    2-3 łyżki soku z cytryny,
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%,
    cukier puder ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol)
    2 śmietan fixy,
    warstwa truskawkowa:
    truskawki ( ilość według uznania),
    2 galaretki krystaliczne truskawkowo-waniliowe,
    900 ml gorącej wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik bananowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Biszkopt studzimy i przecinamy na 2 części.
    warstwa bananowa:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Banany kroimy na pół i polewamy sokiem z cytryny ( nie ściemnieją nam).
    Na biszkopt wykładamy banany i zalewamy tężejącą galaretka.
    masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem ze śmietan fixem i cukrem, aż będzie sztywna. 2/3 masy wykładamy na warstwę bananową. Następnie układamy drugi biszkopt i wykładamy resztę masy.
    warstwa truskawkowa:
    Galaretki rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, studzimy.
    Na masę układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować