Torcik serce z masą budyniową, truskawkami i płatkami migdałów

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik na każdą okazje. Rewelacyjne połączenie pysznego biszkopta z masą budyniową, truskawkami i posypką z chrupiących płatków migdałowych. Smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniają wzajemnie. Możemy nim zaskoczyć ukochaną osobę na walentynki czy np. mamę lub tatę z okazji ich święta, ale nie tylko.

  • 8 porcje
  • 20min

Składniki

biszkopt:
2 jajka,
szczypta soli,
2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol)
1 łyżka mąki tortowej,
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru ( lub waniliowego),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3-4 krople aromatu śmietankowego ( lub oleju),
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
500 ml mleka 3,5 %,
200 g masła extra,
2-3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński)
oraz:
truskawki,
płatki blanszowanych migdałów,

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik serce z masą budyniową, truskawkami i płatkami migdałów

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowa:
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, następnie pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy ksylitol (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki) i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Gy masa ostygnie delikatnie ucieramy aby łatwiej było ją wyłożyć na tor (ja użyłam miksera).
    składanie:
    Na wystudzony biszkopt wkoło tortownicy układamy połówki truskawek, do środka wylewamy masę, na wierzchu również układamy połówki truskawek i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

do kawywalentynkidla mamydla Babcidla tatytort deserdla dziadka

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z masą budyniową i kryształkami

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową i kryształkami

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

schnikers

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i...

bez pieczenia , bardzo smaczne:)

image-27ur23t

Dodane przez: beniawojt

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Pyszne kruche ciasto z truskawkami...

Miodownik z orzechami i masą budyniową

Dodane przez: Wiater Barbara

Miodownik z orzechami i masą budyniową

Przepyszne ciasto miodowe z orzechami...

Ciasto z mango i masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Ciasto z mango i masą budyniową

Bardzo lubię ciasta przekładane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE