Torcik serce z masą budyniową, truskawkami i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik na każdą okazje. Rewelacyjne połączenie pysznego biszkopta z masą budyniową, truskawkami i posypką z chrupiących płatków migdałowych. Smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniają wzajemnie. Możemy nim zaskoczyć ukochaną osobę na walentynki czy np. mamę lub tatę z okazji ich święta, ale nie tylko.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka,
    szczypta soli,
    2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol)
    1 łyżka mąki tortowej,
    1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru ( lub waniliowego),
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    3-4 krople aromatu śmietankowego ( lub oleju),
    masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy bez cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    500 ml mleka 3,5 %,
    200 g masła extra,
    2-3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński)
    oraz:
    truskawki,
    płatki blanszowanych migdałów,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Torcik serce z masą budyniową, truskawkami i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowa:
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, następnie pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy ksylitol (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki) i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Gy masa ostygnie delikatnie ucieramy aby łatwiej było ją wyłożyć na tor (ja użyłam miksera).
    składanie:
    Na wystudzony biszkopt wkoło tortownicy układamy połówki truskawek, do środka wylewamy masę, na wierzchu również układamy połówki truskawek i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować