Torcik z masą budyniową i truskawkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z karobem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
galaretka z owocami:
Oczyszczone truskawki kroimy na kawałki i układamy na biszkopcie.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na truskawki.
masa budyniowa:
Budyń rozpuszczamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Gy masa ostygnie delikatnie ucieramy aby łatwiej było ją wyłożyć na tor (ja użyłam miksera). Masę wylewamy na galaretkę.
Dekorujemy według uznania i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego !
Komentarze