Torcik z masa budyniową i truskawkami

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: (tortownica 23 cm)
biszkopt :
3 jajka,
3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka korabu (lub 2 kakaa),
galaretka z owocami:
200 g truskawek,
galaretka truskawkowa,
400 ml gorącej wody
masa budyniowa z mascarpone:
1 budyń śmietankowy bez cukru,
1 czubata łyżka mąki,
500 ml mleka,
150 g masła,
3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński)
oraz do dekoracji:
olej do wysmarowania tortownicy ( u mnie kokosowy),
kilka truskawek,
starta czekolada ( u mnie gorzka, mleczna i biała),
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z masa budyniową i truskawkami

  • 1. biszkopty:
    Przygotowanie biszkoptów jest takie same, różni się tylko tym że do ciemnego dodajemy kakao.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    galaretka z owocami:
    Oczyszczone truskawki kroimy na kawałki.
    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Truskawki wrzucamy do ostudzonej galaretki i mieszamy, gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
    masa budyniowa:
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Gy masa ostygnie delikatnie ucieramy aby łatwiej było ją wyłożyć na tor (ja użyłam miksera). Masę wylewamy na galaretkę.
    Dekorujemy według uznania i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkiurodzinydla dzieciCiasto z truskawkamiprzyjęcieimieninydo_kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Ciasto kruche z budyniem i makiem....

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galeretką

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą

Jabłecznik upiekłam na kruchym...

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Przepyszne ciasto kakaowe z masą...

Jagodowa przekładanka

Dodane przez: Marta1234

Ciasto z masą budyniową i jagodami

Połączenie moich najlepszych smaków.......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE