Torcik z masą budyniową i truskawkami w galaretce

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik. Moi najbliżsi go uwielbiają, szczególnie córeczki.

b
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: (tortownica 18-20 cm)
biszkopt :
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka korabu (lub 2 kakaa),
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
galaretka z owocami:
• 200 g truskawek,
• galaretka truskawkowa,
• 250 ml gorącej wody
masa budyniowa:
• 1 budyń śmietankowy bez cukru,
• 300 ml mleka,
• 100g - 110g masła,
• 2-3 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński)
oraz do dekoracji:
• olej do wysmarowania tortownicy ( u mnie kokosowy),
• kilka truskawek,
• starta czekolada ( u mnie gorzka, mleczna i biała),
• listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z masą budyniową i truskawkami w galaretce

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z karobem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    galaretka z owocami:
    Oczyszczone truskawki kroimy na kawałki i układamy na biszkopcie.
    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na truskawki.
    masa budyniowa:
    Budyń rozpuszczamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Gy masa ostygnie delikatnie ucieramy aby łatwiej było ją wyłożyć na tor (ja użyłam miksera). Masę wylewamy na galaretkę.
    Dekorujemy według uznania i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkiurodzinydla dzieciCiasto z truskawkamiCiasto z galaretkąprzyjęcieimieninydla łasuchówtruskawki w galaretcedo_kawytorcik z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Torcik z truskawkami to świetne...

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

Ciasto z masą waniliową i galaretkami w cukrze

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z masą budyniową i galaretkami w cukrze

Lubię relaksować się przy muzyce,...

Efektowne ciasto ze śliwkami

Dodane przez: martamp

Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową

Kuszący i efektowny placek ze śliwkami.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE