Torcik pomarańczowa fantazja

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Duża porcja bardzo smacznego, orzeźwiającego w smaku i efektownie prezentującego się ciasta. Świetnie nadaje się na rodzinne i świąteczne uroczystości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka – 3 szt.
    mąka tortowa – 100 g
    mąka ziemniaczana – 25 g
    cukier drobny – 100 g

    KREM POMARAŃCZOWY:
    sok z pomarańczy – 2,5 szk.
    budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt.
    żółtka - 3 szt.
    cukier – 1/2 szk.
    mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    mąka tortowa – 1/2 łyżki
    masło – 200 g

    POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA:
    śmietana kremówka – 1/2 l
    galaretka pomarańczowa – 1 opakowanie
    cukier puder – 2 łyżki

    PONADTO:
    biszkopty z galaretka pomarańczową i czekoladą
    galaretka pomarańczowa – 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Torcik pomarańczowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik pomarańczowa fantazja 1. BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami.
  • Torcik pomarańczowa fantazja 2. Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 20 minut.
    Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. KREM POMARAŃCZOWY: pół świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wlać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać żółtka, budynie, cukier i obie mąki. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.
  • Torcik pomarańczowa fantazja 4. Miękkie masło bardzo starannie zmiksować, następnie nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 5. POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Cały czas ubijając śmietanę dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
  • WYKONANIE: wystudzony biszkopt ponownie umieścić w foremce, rozsmarować na nim krem pomarańczowy. 6. WYKONANIE: wystudzony biszkopt ponownie umieścić w foremce, rozsmarować na nim krem pomarańczowy.
  • Torcik pomarańczowa fantazja 7. Na wierzchu ułożyć biszkopty czekoladą do góry. Na ciastkach rozprowadzić równą warstwą pomarańczową bitą śmietanę. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż śmietana stężeje.
  • Torcik pomarańczowa fantazja 8. Dwie galaretki pomarańczowe przygotować wg opisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na cieście i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

*ciasto najlepiej jest pokroić bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, ale pokrojone odstawić na 15-30 minut, aż lekko się ociepli, a kremy zmiękną, wtedy lepiej smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować