Masa kokosowa
200g wiórków kokosowych
2 szklanki mleka ( u mnie mleko kokosowe )
1/2 kostki miękkiego masła (125g )
2 czubate łyżki cukru pudru
2 białka
2 paczki herbatników (potrzeba około 18-19 sztuk )
2 galaretki ( u mnie cytrynowe)
Masa czekoladowa:
1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
100 g słodkiej śmietanki 30 %
Sposób przygotowania przepisu:
Kokosowa fantazja
1.
Rozpuścić galaretki w niepełnych 4 szklankach gorącej wody i odstawić, aby lekko stężały.
2.
Wiórki zalać mlekiem i zagotować od czasu do czasu mieszając , żeby masa zgęstniała. Masło utrzeć. Masę kokosową dodawać po jednej łyżce do masła cały czas ucierając.
Ubić z cukrem pudrem pianę z białek . Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto, wstawić do lodówki do schłodzenia.
3.
Gdy galaretka zacznie krzepnąć - wylać ja na schłodzona masę kokosową. Na galaretce poukładać herbatniki.
4.
Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście i wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny, choć ciasto najlepiej smakuje na na drugi dzień.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze