Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

W tym roku na świąteczny stół przygotowałam torcik piernikowy ze świątecznym witrażem. Baza piernikowa swoim kształtem nawiązuje do groty betlejemskiej. Witraż przedstawia Boże Narodzenie. Kulista kryształowa patera symbolizuje Ziemię. Taka dekoracja może być głównym motywem świątecznego stołu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 250 g prawdziwego miodu
    1 szklanka cukru
    125 g masła
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4szklanki zimnego mleka
    2 torebki przypraw do piernika (bez kakao w składzie)
    garść pokruszonych orzechów, 1/4 łyżeczki soli
    Do przełożenia placków:
    500 ml słoik domowych powideł śliwkowych
    Dekoracja:
    kartka papieru jadalnego
    50 g gorzkiej czekolady
    przeźroczysty żel do witraży Wilton
    barwniki spożywcze w żelu
    pisak jadalny
    tylka okrągła 0,5
    pędzelek cukierniczy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne - nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, pokruszone orzechy i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką - odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej - min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować).
  • tort 2. Ciasto dzielę na 13 części, wałkuję placki i wycinam półksiężyce. Umieszczam na silikonowej macie i piekę w nagrzanym piekarniku do 170°C około 10-15 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce kuchennej.
  • tort 3. Piernikowe półksiężyce smaruję powidłami śliwkowymi. Owijam folią spożywczą i pozostawiam na noc do skruszenia.
  • 4. Przygotowanie dekoracji:
    Na jadalnej kartce szkicuję jadalnym pisakiem zarys witraża. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przelewam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylko nr 0,5. Rysuję szkic. Za pomocą zabarwionego żelu maluję witraż. Odstawiam do zastygnięcia. Gdy żel zastygnie wycinam witraż.
    Torcik piernikowy ustawiam na paterze o kształcie kuli. Torcik posypuję cukrem pudrem. Ostrożnie Ustawiam witraż.
  • tort 5. Torcik w przekroju.

Porady

Tak przygotowany torcik piernikowy może być oryginalnym pomysłem na prezent świąteczny, który jednocześnie wygląda jak i doskonale smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować