Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym

  • wyświetlono: 86 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To bardzo prosty torcik na bazie ciasta marchewkowego z dodatkiem dyni piżmowej i orzechów włoskich, który jako podstawa tortu świetnie się sprawdza, a w połączeniu z domowa masą budyniową to strzał w dziesiątkę. Taki torcik możemy przygotować o tak bez okazji dla naszych najbliższych.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 14 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

4 duże jajka klasa "M"
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju - ja dałam 1/2
2 szklanki mąki
1 pełna szklanka startej marchewki
1 pełna szklanka startej dyni piżmowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
solidna garść posiekanych orzechów włoskich

masa:

3 szklanki mleka
200 g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

dekoracja:

garść posiekanych orzechów włoskich

forma tortowa średnica 28 cm
papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym

  • Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki i dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dynię a także posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przekrawamy na 3 lub 4 blaty.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Gotową masą przekładamy blaty ciasta, lekko dociskamy oraz zostawiamy odrobinę by posmarować wierzch i posypać dekoracyjnie posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawiamy do lodówki na 1-2 godz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiurodzinyorzechymarchewkaDyniajesieńimieninyciasto_marchewkowemasa_budyniowajesienne_ciastociasto_z_orzechamiciasto_dynioweorzechy_wloskiejesienne_wypiekidynia_pizmowatorcik_marchewkowytort_z_masa_budyniowaciasto_dyniowo_marchewkoweciasto_z_orzechami_wloskimiprosty_torttorcik_dyniowytorcik_orzechowyciasto_na_niedzielciasto_urodzinowetrocuk_urodzinowyciasto_imieninowetorcik_imieninowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

Rurki z kremem budyniowym

Dodane przez: Ola1984

Rurki z kremem budyniowym

Przepis na te rurki pochodzi z...

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

Sernik dyniowy z orzechami

Dodane przez: beciiaaa

Sernik dyniowy z orzechami

Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając...

Piernik marchewkowy z orzechami

Dodane przez: joanna30

Piernik marchewkowy z orzechami

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE