Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To bardzo prosty torcik na bazie ciasta marchewkowego z dodatkiem dyni piżmowej i orzechów włoskich, który jako podstawa tortu świetnie się sprawdza, a w połączeniu z domowa masą budyniową to strzał w dziesiątkę. Taki torcik możemy przygotować o tak bez okazji dla naszych najbliższych.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    4 duże jajka klasa "M"
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju - ja dałam 1/2
    2 szklanki mąki
    1 pełna szklanka startej marchewki
    1 pełna szklanka startej dyni piżmowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    solidna garść posiekanych orzechów włoskich

    masa:

    3 szklanki mleka
    200 g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

    dekoracja:

    garść posiekanych orzechów włoskich

    forma tortowa średnica 28 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik marchewkowo - dyniowy z orzechami włoskimi przełożony domowym kremem budyniowym 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki i dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dynię a także posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przekrawamy na 3 lub 4 blaty.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Gotową masą przekładamy blaty ciasta, lekko dociskamy oraz zostawiamy odrobinę by posmarować wierzch i posypać dekoracyjnie posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

To może cię zainteresować