Dziś podzielę się z wami przepisem na przepyszne ciasto murzynek z masą budyniową to oczywiście moja kombinacja, lecz każdy może wykonać je z dowolnym kremem ponieważ główną rolę gra tu ciasto a nie krem
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto :
8 jajek perliczych lub 5 kurzych,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżek śmietany 18 %,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
250 g margaryny tortowa,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki wody
krem budyniowy :
3 szklanki mleka 3,2 %,
2 budynie słony karmel 35 g każdy,
225 g margaryny tortowa,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżka miękkiego masła do mleka
Murzynek przełożony kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać resztę składników i również zmiksować. Po zmiksowaniu wlać rozpuszczoną margarynę ostygniętą i także zmiksować, następnie do małej miski odłożyć 5 łyżek kopiastych jasnego ciasta a do większej ilości dać kakao i wodę. Zmiksować ciemne ciasto
2.Gotowe ciasto ciemne przełożyć do blaszki wyłożonej papierem na nie położyć jasne placki i zrobić MOZAJKĘ, wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 - 45 minut do suchego patyczka, upieczone wyjąć do ostygnięcia
3.Należy ugotować budyń i go ostudzić ciasto przekroić na dwa blaty a z górnej części ściąć górkę (nie wyrzucać przyda się do ozdoby góry ciasta)
4.Ciasto czyli jego spód przełożyć do blaszki w której było pieczone, można nasączyć wodą z kwaskiem i cukrem, położyć cały krem na krem górne ciasto również nasączyć na nie polewę i na górę skruszone ciasto wstawić na noc do lodówki
5.Ciasto świetnie nadaje się do kawy z przyjaciółmi i nie tylko
Komentarze