Torcik graham z masą serowo-truskawkową

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt z mąką graham, który wyglądem i smakiem przypomina biszkopt orzechowy. Przełożyłam go masą serowo-truskawkową z kawałkami truskawek. Zamiast truskawek można dodać maliny (wtedy można lekko dosłodzic masę)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    70 g mąki graham typ 1850
    40 g mąki pszennej

    do nasączenia:
    100 ml wody

    masa serowo-truskawkowa:
    550 g białego sera w kostce
    200 g truskawek do zmiksowania
    200 g truskawek do pokrojenia
    2 galaretki truskawkowe
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik graham z masą serowo-truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać, wsypać do jajek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut. Gorący biszkopt odkroić od brzegów, odstawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Do garnka wlać wodę, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
    Jedną część truskawek pokroić w plasterki, kilka pokroić w ćwiartki (będą do dekoracji wierzchu).
    Do miski wyłożyć ser, dodać drugą część truskawek i cukier puder, zmiksować blenderem. Cały czas miksując mikserem powoli wlewać ostudzone galaretki. Gotową masę podzielić na 3 równe części.
  • 3. wykonanie:
    Dolną część biszkoptu lekko nasączyć, wyłożyć połową masy z pierwszej części podzielonej masy, rozsmarować, ułożyć plasterki truskawek, przykryć drugą połową masy, przykryć drugim biszkoptem. Powtórzyć czynności, przykryć trzecim biszkoptem, wylać całą masę serową (bez przekładania truskawkami). Wierzch udekorować ćwiartkami truskawek. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.

Porady

Do masy można dodać inne owoce. Należy wtedy dobrać inną smakowo galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować