Torcik czekoladowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa jeżynowa:
    1 szkl. musu z jeżyn
    2 szkl. śmietanki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżki gorącej wody

    czekoladowa pianka:
    1 i 1/2 szkl. śmietanki 36%
    100 g czekolady deserowej

    ponadto:
    4 kostki czekolady deserowej
    jeżyny do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik czekoladowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  • 2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć jeden biszkoptowy krążek.

    Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym.
    Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym musem miksując na wolnych obrotach. Masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przykryć drugim plackiem lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki,do stężenia pianki.
  • 3. Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę,przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wlać schłodzoną czekoladę,zmiksować i powstałą czekoladową piankę przełożyć na biszkopt. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę i udekorować jeżynami.

Porady

Mus jeżynowy otrzymamy z jeżyn zagotowanych z dodatkiem cukru i przetartych przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jeżyny Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować