Jeżynowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny przebieramy, rozgotowujemy w rondelku z łyżką wody. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Przecieramy przez sito.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż piana będzie szklista. Dodajemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką.
3.Ciasto dzielimy na 4 części, do pierwszej dodajemy 1 łyżkę soku z jeżyn, mieszamy i wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok 10-12 minut w 180*C.
4.Do drugiej części dodajemy 2 łyżki soku +1/2 łyżki mąki, pieczemy tak samo jak pierwszą.
Do trzeciej 3 łyżki soku + 1 łyżkę mąki.
Do czwartej 4 łyżki soku i 1,5 łyżki mąki.
5.Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem i cukrem, dodajemy serek, żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Do smaku dajemy sok z cytryny.
Odkładamy kilka łyżek kremu do dekoracji, resztę dzielimy na 3 części, dodajemy resztę soku tak ,aby zabarwić krem na różne odcienie .
Smarujemy najciemniejszy placek najciemniejszym kremem i tak kolejno do najjaśniejszego.Smarujemy boki i wierzch tortu, dekorujemy kleksami z białego kremu oraz jeżynami. Schładzamy w lodówce.
Komentarze