Torcik bezowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce cukru. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z octem a następnie z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 130 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie).
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
0,5 litra mocno schłodzonej śmietanki 30% ubić mikserem. Pod koniec ubijania wsypać zawartość torebki z masą śmietankową do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Jeden krążek bezy ułożyć na talerzu, paterze. 2/3 przygotowanej masy wyłożyć na bezę, przykryć drugim krążkiem. Pozostałą masą udekorować górny krążek wg. uznania i zdolności. Ozdobić świeżymi malinami.
Wstawić do lodówki na 90 minut.
Komentarze