Torcik bezowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik bezowy idealny na urodziny, imieniny oraz walentynki

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    - 6 białek
    - szczypta soli
    - 250 g cukru
    - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    - opakowanie Dr. Oetker masa śmietankowa malinowa 86g
    - 0,5 litra słodkiej śmietanki 30%
    Dekoracje:
    - opakowanie świeżych malin 125g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Torcik bezowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik bezowy z malinami 1. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce cukru. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z octem a następnie z mąką ziemniaczaną.
    Piekarnik nagrzać do 130 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie).
    Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
    0,5 litra mocno schłodzonej śmietanki 30% ubić mikserem. Pod koniec ubijania wsypać zawartość torebki z masą śmietankową do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
    Jeden krążek bezy ułożyć na talerzu, paterze. 2/3 przygotowanej masy wyłożyć na bezę, przykryć drugim krążkiem. Pozostałą masą udekorować górny krążek wg. uznania i zdolności. Ozdobić świeżymi malinami.
    Wstawić do lodówki na 90 minut.

    Smacznego

Porady

Można również ozdobić czekoladowymi serduszkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować