Drożdżowa świąteczna choinka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe z masą makową idealne na świąteczny stół

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 500 g mąki Lubella tortowa typ 450
    - 40 g drożdży
    - 200 ml mleka
    - 80 g cukru
    - 15 g cukru wanilinowego
    - 80 g masła
    - 3 jajka
    - 1/2 łyżeczki soli

    Masa makowa:
    - 125 g maku
    - 250 ml mleka
    - 1 jajko
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 25 g cukru
    - 25 g miodu
    - olejek migdałowy
    - łyżeczka masła
    - rodzynki, migdały wg uznania.

    Do dekoracji: jajko i płatki migdałów, suszone morele lub żurawina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowa świąteczna choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności robimy masę makową.
    Mielimy mak który następnie gotujemy z mlekiem, jajkiem, cukrem, miodem, masłem, cynamonem oraz pozostałymi składnikami z przepisu. Po zagotowaniu cały czas mieszamy przez około 3 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie natłuścić blachę.
    Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę mleka, zamieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia. Roztopić masło, ale nie podgrzewać zbyt mocno. Dodać do letniego mleka jaja, sól, cukier wanilinowy, cukier. Następnie połączyć to z rozczynem, dolać roztopione masło i wyrabiać ciasto drożdżowe które odstawiamy na 30 minut.
    Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. 1 cześć rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blaszce formując - wycinając kształt choinki. Następnie ciasto smarujemy połową masy makowej. 2 cześć ciasta tak samo rozwałkować i nałożyć na 1 część z masą, wyciąć kształt choinki i posmarować resztą masy makowej. 3 część ciasta rozwałkować i przykryć naszą choinkę. Wyrównać kształt choinki i przecinając nożem trzy warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto.
    Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować migdałami, suszonymi morelami lub żurawiną. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut a następnie piec w temperaturze 180C w piekarniku góra-dół przez około 30 minut.
    Smacznego

Porady

Ciasto można przygotować z inną masą. Również dobrze smakuje z masą przygotowaną z masła i cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować