Ciasto drożdżowe z masą makową idealne na świąteczny stół
2 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki Lubella tortowa typ 450
- 40 g drożdży
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 80 g masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Masa makowa:
- 125 g maku
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 25 g cukru
- 25 g miodu
- olejek migdałowy
- łyżeczka masła
- rodzynki, migdały wg uznania.
Do dekoracji: jajko i płatki migdałów, suszone morele lub żurawina
Drożdżowa świąteczna choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności robimy masę makową.
Mielimy mak który następnie gotujemy z mlekiem, jajkiem, cukrem, miodem, masłem, cynamonem oraz pozostałymi składnikami z przepisu. Po zagotowaniu cały czas mieszamy przez około 3 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie natłuścić blachę.
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę mleka, zamieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia. Roztopić masło, ale nie podgrzewać zbyt mocno. Dodać do letniego mleka jaja, sól, cukier wanilinowy, cukier. Następnie połączyć to z rozczynem, dolać roztopione masło i wyrabiać ciasto drożdżowe które odstawiamy na 30 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. 1 cześć rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blaszce formując - wycinając kształt choinki. Następnie ciasto smarujemy połową masy makowej. 2 cześć ciasta tak samo rozwałkować i nałożyć na 1 część z masą, wyciąć kształt choinki i posmarować resztą masy makowej. 3 część ciasta rozwałkować i przykryć naszą choinkę. Wyrównać kształt choinki i przecinając nożem trzy warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto.
Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować migdałami, suszonymi morelami lub żurawiną. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut a następnie piec w temperaturze 180C w piekarniku góra-dół przez około 30 minut.
Smacznego
Porady
Ciasto można przygotować z inną masą. Również dobrze smakuje z masą przygotowaną z masła i cynamonu.
Komentarze