Składniki na tortownicę średnicy 22cm
Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 kolorowe barwniki w proszku.
Krem czekoladowy i waniliowy+mleko do obu kremów wg przepisu na opakowaniu.
Dodatkowo: podłużne biszkopty oraz pisaki cukrowe do dekoracji
1.Upiec biszkopty: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem. Podzielić na trzy części-do każdego dodać odrobinę barwnika. Piec każdy biszkopt ok.10-15minut w 160 C. Pozostawić do wystudzenia. Biszkopty nasączyć herbatą.
Przygotować krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu, chwile schłodzić.
2.Połowę kremu czekoladowego wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym biszkoptem.
3.Rozsmarować resztę kremu czekoladowego i przykryć pozostałym biszkoptem.
4.Przygotować krem waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Rozsmarować na wierzch i boki tortu. Boki obłożyć biszkoptami, związać można kokardą dla lepszej wytrzymałości. Wstawić do lodówki.
5.Udekorować pisakami cukrowymi, schłodzić.
6.Schłodzony torcik można pokroić. Smacznego!!
Porady
Chcąc uzyskać mocniejsze kolory należy dodać więcej barwnika-wszystko zależy wg naszych upodobań. Już odrobina barwnika w proszku daje mocną barwę.
Komentarze