Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

  • wyświetlono: 391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pysz

32

Składniki

Składniki na 38 pączków:
0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550
100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania
16 g suchych drożdży
0,5 łyżeczki soli
100 g cukru
1,5 szklanki mleka
5 małych jajek
2 żółtka
100 g margaryny

Dodatkowo:
ok. 1 kg smalcu do smażenia
Marmolada wieloowocowa do nadziania
Cukier puder + letnia woda
Skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

  • 1. Przygotowanie:
    Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną.
    Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć.
    Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTłusty Czwartektradycyjne pączkipączki z marmoladąprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-1pvnk7i

Dodane przez: zrobtosmacznie

PĄCZKI Z MARMOLADĄ

Już jutro tłusty czwartek i wiele...

image-1p9i27i

Dodane przez: gosia56

Pączki z marmoladą z piekarnika

Takie pączki piekłam pierwszy...

Pączki z marmoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Pączki z marmoladą

Moje pączki zawsze się udają, są...

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Mamy karnawał, a jak karnawał to...

image-1dsk1tq

Dodane przez: KuchniaPoli

Pączki z marmoladą lub powidłami

Pulchne i delikatne pączki z marmoladą...

image-0qr38pf

Dodane przez: czekoladowymuffinek

Mini pączki z marmoladą

Pyszne mini pączusie, idealne do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.