Tiramisu z karmelem i orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zmodyfikowany klasyczny włoski deser który zachwyci miłośników karmelu i orzechów.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 złotek jaj
    100g cukru pudru
    laska wanilii
    500g serka mascarpone
    Amaretto do nasączenia biszkoptów
    250ml mocnej kawy rozpuszczalnej
    200g biszkoptów

    na sos: 4 łyżki białego cukru
    60ml wody
    8 łyżek śmietany kremówki
    2 łyżki masła
    około 1/3 łyżeczki soli

    oraz 100g orzeszków ziemnych lub włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu z karmelem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos karmelowy: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Ostudzić.
  • 2. Żółtka z cukrem pudrem i miąższem z wanilii ubijamy na parze na gesty krem. Zdejmujemy z ognia i ciągle ubijając przestudzamy. Dodajemy małymi porcjami mascarpone i dokładnie ubijamy.
    Na dno pucharków układamy biszkopty. Nasączamy je w amaretto i kawie. Na biszkopty nakładamy krem z mascarpone, następnie łyżkę gęstego sosu karmelowego i łyżkę posiekanych orzechów. Podobnie układamy druga warstwę biszkoptów, kremu, karmelu i Orzeszków. Deser podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować