Tiramisu z karmelem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy sos karmelowy: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Ostudzić.
2.Żółtka z cukrem pudrem i miąższem z wanilii ubijamy na parze na gesty krem. Zdejmujemy z ognia i ciągle ubijając przestudzamy. Dodajemy małymi porcjami mascarpone i dokładnie ubijamy.
Na dno pucharków układamy biszkopty. Nasączamy je w amaretto i kawie. Na biszkopty nakładamy krem z mascarpone, następnie łyżkę gęstego sosu karmelowego i łyżkę posiekanych orzechów. Podobnie układamy druga warstwę biszkoptów, kremu, karmelu i Orzeszków. Deser podawać schłodzony.
Komentarze