Tiramisu z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jesienna odsłona klasycznego deseru

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mascarpone
    2 jajka
    4 łyżki pudru

    biszkopty okrągłe - 10 szt
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    gorąca woda
    3 łyżeczki cukru

    100ml Lubelskiej Antonówki
    3 jabłka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    cynamon - opcjonalnie
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    Gdy ostygnie dodajemy wódkę.

    Jabłka obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Wrzucamy do rondla i prażymy na odrobinie wody z cukrem i cynamonem.
    Gdy zmiękną, odstawiamy do wystygnięcia.

    Jajka sparzamy wrzątkiem.
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka z pudrem miksujemy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy,
    dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
    Do masy serowej dodajemy pianę z białek, i delikatnie mieszamy.

    Biszkopty maczamy w kawie i układamy warstwami:
    biszkopt
    jabłka
    masa serowa
    biszkopt
    jabłka
    masa serowa
    kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować