Tiramisu klasyczny włoski przepis

  • wyświetlono: 578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Deser który rozpływa sie w ustach:-)

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki


- ser maskarpone: 500 gramów
- jajka: 5 sztuk
- cukier: 5 łyżek
- podłużne biszkopty: 300 gramów
- mocny wywar z kawy: 1 szklanka
- brendy lub amaretto: 30 mililitrów
- cacao: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu klasyczny włoski przepis

  • Tiramisu klasyczny włoski przepis1. Przygotować mocny wywar kawy. Zostawić do ostudzenia i dodać alkohol. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładko .Do tego dodać mascarpone i wymieszać starannie. Z 3 białek ubić piane na sztywno. Piane połączyć delikatnie mieszając z masa powstałą z żółtek i mascarpone. Na dno naczynia( w którym robimy Tiramsu) kładziemy cienka warstwę kremu, na to warstwa biszkoptów zamoczonych w kawie . Następnie krem i znowu biszkopty. Tak az do końca. Ostatnia warstwa jest krem. Na wierzchu posypujemy cacao. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia włoskakonkurs_deser

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: zielony liść

Tiramisu

Tiramisu z masą z serkami waniliowymi,...

tiramisu

Dodane przez: PolskaGotuje

Wyprawa do włoskiej krainy smaków - Tiramisu

Oryginalny przepis, który otrzymałam...

Tiramisu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tiramisu

Tradycyjny, włoski deser, który...

image-0ei9836

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tiramisu

Kawowe ciasto o smaku włoskiego...

Tiramisu

Dodane przez: larua

Tiramisu

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu

Dodane przez: MagdalenaS

Tiramisu

Szybki placek bez pieczenia. Wersja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE