Tiramisu - włoski deser

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Popularny włoski deser. Moje pierwsze tiramisu. Ciasto dla dorosłych, z dodatkiem alkoholu. Obłędne w smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kwadratowa blaszka 26cmx26cm
    500 g serka mascarpone
    4 duże jaja
    28-30 szt. podłużnych biszkoptów Savoiardi lub lady fingers
    3 łyżki cukru
    1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy, najlepiej espresso
    1,5 kieliszka likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu Alkohole Kawy

Tiramisu - włoski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka i cukier zmiksować na kremową i jasną masę. Dodawać stopniowo serek mascarpone, a na koniec pół kieliszka likieru Amaretto. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serowo-jajeczną.
  • przygotowanie 2. Kawę zaparzyć i przestudzić. Wlać kieliszek Amaretto. Biszkopty maczać w kawie i wyłożyć na dno blaszki do pieczenia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać i nałożyć kolejną warstwę, nasączonych w kawie i alkoholu, biszkoptów. I na koniec wyłożyć drugą część masy.
  • 3. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 12godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.

Porady

Jajka przed użyciem sparzam w gorącej wodzie. Z uwagi na surowe jaja w kremie, ciasta nie powinno się za długo przechowywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Amaretto Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować