Tiramisu brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

pyszny, rozpływający się w ustach deser mmm...

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - BISZKOPTY OKRĄGŁE: 1 opakowanie
    - biszkopty podłożne: 1 opakowanie
    - brzoskwinie w puszce - połówki: 1 puszka
    - kakao naturalne gorzkie ciemne: 1 łyżka
    - starta czekolada lub wiórki czekoladowe: 1 łyżka
    - mascarpone: 500 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier: 9 łyżek
    - śmietanka kremowej 30%: 200 mililitrów
    - białko jaja: 3 sztuki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - kawa rozpuszczalna: 1.5 łyżki
    - wódka: 30 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tir2 1. tortownicę wykładamy folią, dookoła pionowo układamy podłużne biszkopty (ja moje odrobinę skróciłam), poziomo na dnie - biszkopty okrągłe, plus w szczeliny pokruszone, tak by dno było całkiem przykryte!
  • tir3 2. * jajka sparzamy. Żółtka z cukrem (5łyżek) ucieramy nad parą, następnie dodajemy ser mascarpone (300g) i dalej mieszamy na gładką masę
    * śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje dodajemy ser, białka i znów miksujemy.
    * Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy (ja dodaję przez siteczko) - mieszamy kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę, znów mieszamy brzoskwinie kroimy wg uznania - u mnie plastry
  • tir4 3. * na biszkopty delikatnie wlewamy kawę, te pionowe też odrobinę polewamy(1/2).
    Układamy warstwami:
    kawałki brzoskwiń masa z serkiem i żółtkami
    okrągłe biszkopty, również kruszymy by cała warstwa była zakryta!
    znów polewamy kawą
    masa ze śmietaną i serkiem
    kawałki brzoskwiń
    kakao i czekolada do posypania
  • 4. rady:
    * użyłam tortownicy o średnicy 20cm
    * zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto
    * biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej
    * warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy
    * moje podłużne biszkopty: Paryskie o smaku morelowym - z Biedronki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować