Tiramisu brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tortownicę wykładamy folią, dookoła pionowo układamy podłużne biszkopty (ja moje odrobinę skróciłam), poziomo na dnie - biszkopty okrągłe, plus w szczeliny pokruszone, tak by dno było całkiem przykryte!
2.* jajka sparzamy. Żółtka z cukrem (5łyżek) ucieramy nad parą, następnie dodajemy ser mascarpone (300g) i dalej mieszamy na gładką masę
* śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje dodajemy ser, białka i znów miksujemy.
* Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy (ja dodaję przez siteczko) - mieszamy kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę, znów mieszamy brzoskwinie kroimy wg uznania - u mnie plastry
3.* na biszkopty delikatnie wlewamy kawę, te pionowe też odrobinę polewamy(1/2).
Układamy warstwami:
kawałki brzoskwiń masa z serkiem i żółtkami
okrągłe biszkopty, również kruszymy by cała warstwa była zakryta!
znów polewamy kawą
masa ze śmietaną i serkiem
kawałki brzoskwiń
kakao i czekolada do posypania
4.rady:
* użyłam tortownicy o średnicy 20cm
* zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto
* biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej
* warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy
* moje podłużne biszkopty: Paryskie o smaku morelowym - z Biedronki)
Komentarze