Tiramisu

  • wyświetlono: 389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest to tiramisu bez jajek!

Składniki

- 250 g podłużnych biszkoptów
- 300 ml wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 50-100 ml amaretto (jak kto lubi)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- szklanka cukru pudru
- ciemnie kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu

  • 1. Wodę zagotować. Kawę i cukier rozpuścić w 300 ml wrzątku, dodać amaretto, przestudzić. Biszkopty wsadzać do roztworu kawowego i od razu wyciągać (inaczej się rozpadną), ułożyć w pucharkach pierwszą biszkoptową warstwę i rozkruszyć. Bitą śmietanę ubić (niezbyt sztywno), dodawać po łyżce mascarpone i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i szybko zmiksować (długo miksowane mascarpone robi się wodniste). Na warstwie biszkoptów położyć warstwę mascarpone, następnie posypać przesianym kakao (niekoniecznie) i ułożyć następną warstwę rozkruszonych biszkoptów. Znów wyłożyć warstwę mascarpone i posypać wierzch kakao. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby ciepłe od kawy biszkopty wystygły, a całość nieco stężała.

Porady

Tiramisu można również przygotować w kwadratowej blaszce 23x23 cm. wtedy jednak układamy biszkopty w całości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaDeseramarettotiramisumascarponewłoski deser

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tiramisu

Tradycyjny, włoski deser, który...

Tiramisu

Dodane przez: Ola1984

Tiramisu

Boski, rozpływający się w ustach...

Tiramisu

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Tiramisu

Delikatny krem przełożony biszkoptami...

image-0asjfci

Dodane przez: Jagodi92

Tiramisu

”Tirami znaczy: obudź mnie, poderwij...

tiramisu

Dodane przez: marysiaz

Tiramisu

Delikatne, kremowe tiramisu piesci...

image-0fv7x3d

Dodane przez: nieopodal

Tiramisu

Tiramisu to tradycyjny Włoski deser....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE