Tiramisu

0 (0 ocen)

Jest to tiramisu bez jajek!

Składniki:

  • - 250 g podłużnych biszkoptów
    - 300 ml wody
    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 3 łyżki brązowego cukru
    - 50-100 ml amaretto (jak kto lubi)
    - 500 g mascarpone
    - 250 ml śmietany 30%
    - szklanka cukru pudru
    - ciemnie kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować. Kawę i cukier rozpuścić w 300 ml wrzątku, dodać amaretto, przestudzić. Biszkopty wsadzać do roztworu kawowego i od razu wyciągać (inaczej się rozpadną), ułożyć w pucharkach pierwszą biszkoptową warstwę i rozkruszyć. Bitą śmietanę ubić (niezbyt sztywno), dodawać po łyżce mascarpone i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i szybko zmiksować (długo miksowane mascarpone robi się wodniste). Na warstwie biszkoptów położyć warstwę mascarpone, następnie posypać przesianym kakao (niekoniecznie) i ułożyć następną warstwę rozkruszonych biszkoptów. Znów wyłożyć warstwę mascarpone i posypać wierzch kakao. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby ciepłe od kawy biszkopty wystygły, a całość nieco stężała.

Porady

Tiramisu można również przygotować w kwadratowej blaszce 23x23 cm. wtedy jednak układamy biszkopty w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować