Torcik z malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tort świetny na każdą okazję.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jaj
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    -400 ml śmietanki 30 - 36 %
    -2,5 łyżki żelatyny
    -3 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    -2 szklanki malin
    -konfitura malinowa
    -galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty na biszkopt 1. Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170 st C. Przestudź i przekrój ciasto na dwie części.
  • 3. Przygotuj krem: Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozrobić z małą ilością gorącej wody, ostudzić i połączyć z resztą ubitej masy.
  • 4. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj konfiturą z malin a następnie kremem, przykryj drugim blatem i posmaruj kremem. Wierzch udekoruj malinami. Zalej powoli galaretka malinową. Włóż do lodówki aby się schłodził.
    Smacznego!

Porady

W zależności od tego na co mamy ochotę tort można podać z różnymi owocami. Pamiętajmy jednak aby do owoców dobrać odpowiednią konfiturę oraz galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zdolności do pieczenia ciast mam po mamie.

To może cię zainteresować