Terrina drobiowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowa, lekka, idealna na kanapki

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g filetu z kurczaka
    100 g pieczarek
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 białka
    200 ml śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    3 łyżki posiekanego koperku
    6 plastrów szynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Terrina Kanapki Wędliny Pasztet

Terrina drobiowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy i podsmażamy, kiedy woda odparuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Filet mielimy jak na mielone dodając cebulę i czosnek. Do zmielone mięsa dodajemy roztrzepane białka, śmietanę sól i pieprz. Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Do masy dodajemy ostudzone pieczarki i posiekany koperek , mieszamy. Foremkę wykładamy plastrami szynki tak, aby jej końce wystawały lekko poza boki formy. Masę z mięsa mielonego przekładamy do foremki, a kawałki szynki wystające poza boki foremki zawijamy do środka przykrywając mięso mielone. Całość przykrywamy folią, wstawiamy do większej formy wypełnionej do połowy wodą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.

    Po wyjęciu z formy wierzch można posypać startym parmezanem i wstawić terrinę jeszcze na 5 minut do piekarnika 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować